In Memoriam Cees van Dongen

In Memoriam Cees van Dongen

erelid van Koninklijke Muziekvereniging Dongen, voorheen Musis Sacrum
lid van verdienste van Senioren Harmonie Dongen

Dinsdagavond 16 januari bereikte ons het droevige bericht dat ons aller Cees van Dongen op 96 jarige leeftijd was overleden. Cees is 83 jaar lid geweest van Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum en 31 jaar van Seniorenharmonie Dongen. Cees heeft zaterdag 6 januari jl nog volop kunnen genieten van het afscheidsconcert van zijn Musis Sacrum, als ook de nieuwjaarsborrel op 9 januari van de Seniorenharmonie. Fijn dat hij dat allemaal nog mocht meemaken.

Maar wat een symboliek toch ook. Musis Sacrum houdt op te bestaan en fuseert met Aurora tot Koninklijke Muziekvereniging Dongen en ook Cees vond het op 96 jarige leeftijd mooi geweest, terwijl hij tijdens het nieuwjaarsconcert nog wel beloofd had de 100 te halen.

Cees is bijna de helft van het bestaan van de muziekvereniging lid geweest van Musis Sacrum. Zijn Musis. Met zijn 13/14 jaar mocht hij van zijn vader kiezen: voetballen of muziek. En aangezien Cees “geen zin had om mìjn eige tegen me schene te laote schuppe”, zoals hij zo mooi kon zeggen, werd het de muziek.

Begonnen als tromdrager, daarna werd hij hoornspeler in het harmonieorkest. Naar mate het spelen van een blaasinstrument lastiger werd en de toenmalige dirigent tegen Cees zei: “kruip maar naar achteren bij het slagwerk, kijk maar wat je daar kunt doen”, is hij bekkens gaan spelen en kon hij muziek blijven maken. Zijn passie. Dat deed hij ook bij de Seniorenharmonie, hier was hij ook slagwerker van grote trom tot tamboerijn en van cowbell tot bekkens, er is zelfs een kleinere maat bekkens voor Cees aangeschaft, zodat het wat handzamer voor hem werd.

In het vorige verenigingsgebouw, de oude schoenmakersvakschool aan de Julianastraat, had Cees een eigen plaats aan de bar, in het hoekje. Als hij kwam, stond men voor hem op en deed men dat niet dan maakte hij wel duidelijk dat dat zijn plekje was. Een zoete witte wijn (werd later een colaatje), een frikandel en gezellig onder de mensen zijn, het waren de dingen waar van hij kon genieten.

Maar zo ook van de activiteiten van Musis. De ledenvergadering waar hij altijd duidelijk liet merken dat hij aanwezig was, de rommelmarkt of een concert. Als het enigszins kon, was Cees erbij. Met zijn 75-jarig jubileum kreeg hij een spiegel in de vorm van een muzieksleutel, veel leuker dan een speldje vond Cees, een speldje leg je in de la en zie je niet meer, die spiegel zie ik elke dag. Typische humor van hem. Bijzonder dat die spiegel zaterdag op de kist stond.

Muziek en zeker ook Musis waren onlosmakelijk met Cees verbonden. In zijn woonkamer hangt aan een wand foto’s van de hele familie, en aan de andere wand hangen prominent een aantal oorkondes en vele foto’s van Musis en van de Seniorenharmonie. Ook de grote beterschapskaart die hij eind november van Musis ontving, moest in zijn kamer blijven staan. Hij was trots op de vereniging.

Cees we zullen je gaan missen, maar we gaan zeker al deze mooie momenten van en met jou koesteren. Op de rouwkaart stond de tekst “…ons pa heeft zijn levensmars gelopen…” de seniorenharmonie en ons harmonieorkest hebben tijdens de uitvaartdienst afgelopen zaterdag jouw laatste momenten bij ons met mooie muziek begeleidt. Want muziek was jouw leven.

Veel sterkte voor de familie met dit grote verlies.
Rust zacht Cees.

Kees Broeders
Voorzitter
Koninklijke Muziekvereniging Dongen

Het laatste nieuws